måndag 21 november 2011

Chicken nuggets

Jag ääääälskar chicken nuggets - eller snarare Torkels chicken nuggets.... Nu när vi undviker kolhydrater så är vårt recept på Szechuankyckling inte att föredra (även om det är så grymt gott så man vill gärna fuska och äta det ofta). Häromveckan inspirerades vi (läs jag) av att göra nuggets och testa en annan typ av panering - nämligen fläsksvålar som fått smulas i en mixer. Resultatet var jättelyckat och alla åt med god aptit :)
Detta blir ett recept där ni själva får prova er fram till mängderna då det kan variera en hel del efter tycke och smak. Har man mycket kyckling så måste man självklart ta mer av de övriga ingredienserna och gör man många nuggets behöver man mer dipsås!

Du behöver:
Valfri mängd kycklingfilé putsad och skuren i lagoma bitar - typ som en rejäl tumme men inte för tjocka!
Några ägg
0,5-1 påse fläsksvålar eller mer!
Några deciliter olja (tex raps eller solros - INTE olivolja)
Hemgjord majonäs
Chilisås (gärna lite hot)
Créme fraiche
Curry
S&P

Eftersom du redan har läst att kycklingen ska putsas och skäras i bitar så kan du börja med dipsåserna när det är klart. Gör din egen majonäs - det finns massor med enkla recept på nätet - och jag har också skrivit hur jag brukar göra Revbensspjäll med hemgjord coleslaw.
Lägg majonäsen i två skålar och häll i en stor klick créme fraiche i båda. Den ena kryddar du med chilisås och vid behov S&P och den andra med curry S&P och kanske lite extra dijonsenap. Rör ihop dipsåserna och krydda med vad ni känner för - kanske en gnutta honung i currysåsen eller lite tabasco i chilisåsen om man vill ha den starkare. Låt fantasin flöda och smaklökarna prata.

Ta en matberedare/mixer och häll i fläsksvålarna och kör tills de är som ströbröd och häll i en tallrik och ha på lite salt och nymalen svartpeppar. Vispa upp några ägg i en annan tallrik. Doppa kycklingbitarna i först äggsmet, sedan fläsksmulor och fritera några åt gången till önskad färg på ytan.

Servera med dipsåserna och en fräsch sallad!

Några bilder det hela:

Dipsåser


Matlagning pågår:


Torkel kämpar med friteringen:


Lite väl ljusa för min smak men ack så goda:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar