Kräftsoppa

Det här blev så jävla gott att jag måste bara rekommendera er att prova. En riktig festmåltid. Receptet räcker som huvudrätt till 3-4 personer, eller förrätt till ungefär 6. Gudomligt gott!

Ni ska handla det här:
1 kilo kräftor, köp när det är rea!
1 lök
1 morot
1 bit rotselleri, jag vet, är by definition äckligt, men ta med den ändå!
en halv purjolök
Lite persilja
3 deciliter vitt vin
8 deciliter vatten (Ni kan ta från kranen, behöver inte handlas)
2 fiskbuljongtärningar
2 deciliter Creme Fraiche
3 matskedar tomatpuré
3 deciliter vispgrädde
Smör
Majsenamjöl eller redning
En skvätta konjak

Jaja, dags att börja, kräftorna ska så klart tinas. Ta av stjärten och ta bort skitkorven, lägg stjärtarna åt sidan för de ska med i serveringen. Skär av huvvet ungefär en centimeter in så ni får bort gallan/matsäcken. Allt annat på kräftan ska sparas!

Nu skalar ni löken, moroten och rotsellerin, hacka alltihopa tillsammans med purjon och persiljan. Låt stjälkarna åka med från persiljan också. Lägg i en rejäl klick smör i en STOR kastrull och lägg i grönsakerna. De ska fräsa några minuter, men inte få någon egentlig färg. Skicka sedan i kräftskalen som ni sparat tillsammans med vin, vatten och buljong. Det här ska nu koka under lock i minst 20 minuter, gör inget om det blir 30 minuter. När detta är klart, sila alltihopa till en skål, diska ur kastrullen och häll tillbaka den underbara buljongen.

Nu är det nära, koka upp buljongen, häll i Creme Fraishen, grädden och tomatpurén. Låt koka ihop några minuter. I med lite redning, behöver inte vara mycket, jag brukar vara lat och höfta med vanlig majsenaredning för det är så enkelt att använda. Kolla hur det smakar, häll i en skvätt konjak, ungefär 2 matskedar och lite salt och peppar. Sedan är det bara att hälla upp i några snygga serveringsskålar och servera med ett gott bröd till. Glöm inte lägga i kräftstjärtarna som ni lade undan efter rensningen.

SÅ – JÄVLA – GOTT!!!





Kommentarer