torsdag 24 november 2016

Räksoppa modell “vanlig som alla tycker om som inte är allergiska mot räkor”

3 portioner;
500 gram räkor (frysta funkar utmärkt)
1 stor gul lök
1 stor morot
3 klyftor vitlök
1 torkad chili (färsk lär också funka)
0,5 dl tomatpuré
2,5 dl vitt vin (Matlagningsvin funkar utmärkt)
2,5 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
3 dl vispgrädde
Lite dill (valfritt)
Lite kryddor, jag hade torkad koriander, chilipulver, färskmalen svartpeppar, citronpeppar.

Ok, så skala räkorna, och för guds skull, spara skalen.
Fräs skalen i olja tillsammans med vitlök (bara krossa klyftorna med en bred kniv) och chili (smula eller grovhacka) i typ 3 minuter, inte längre, då kan det bli beskt.
I med hackad morot, tomatpuré och lök och fräs 5 minuter till.
I med vatten, vin och fiskbuljong.
Låt puttra i typ 25 minuter.
Sila grejerna i en finmaskig sil och spara såklart buljongen och kasta resten.
Häll tillbaka i kastrullen och på med grädde. Nu kommer smakkunskaperna till användning, smaka av och krydda så det blir gott. Balansera upp smakerna lite i taget med ovan kryddor, det blir gott, det lovar jag.

När du ska servera är förslaget att lägga upp de skalade räkorna och sedan hälla över soppa och låt ”vila” i 30 sekunder. Servera tillsammans med något gott bröd, gärna med en lagrad ost på (typ västerbotten). Recept på ett bra bröd som vi hade i kväll är här;



Lite upphuggna råvaror...

Räkskal (Jag undanber mig kommentarer liknande "Jag vet hur räkskal ser ut")

Räkor som de borde vara när de är skalade.

Lite hemtorkad chili och bankad vitlök.

Het olja

Räk-bastu med grabbarna

Grönsaker, kryddor och tomatpuré in i bastun.

På med vin och buljong och puttra....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar