tisdag 15 november 2016

Goda frallor

De här funkar bra, enkelt, snabb-bakat och går bra att frysa in. Nedan sats ger 12 frallor.

1 pkt Jäst
4 dl Rågsikt
6 dl Vetemjöl
4 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
1 ägg

You know the drill, fingervarmt vatten, i med olja, salt, jäst och blanda tills jästen smält. Fram med deg-grunkorna till vispen och vispa ihop, det går bra att ha i lite balla örter om man har något liggandes som verkar gott.

Spara lite av mjölet (typ en halv DL) till utbaket. Låt jäsa under en duk i 45 minuter. Ta upp den fina klumpen och rulla ut till en lagom rulle. Dela i hälften, dela dessa i hälften igen, dela sedan i 3 lika delar. Bry er inte om att fiffa för mycket, dessa delar är i princip klara för plåten (kör 3 x 4 stycken på en normal bakplåt). Lägg på bakplåtspapper för att slippa disk.


Låt jäsa i någon halvtimme, pensla sedan med ett vispat ägg, går bra att skippa, men det blir snyggare. Värm ugnen till 250 grader och grädda i ungefär 12 minuter, kanske 13. Plocka ut och njut med en god ost. Går bra att frysa in efter någon timme. Dessa tinas lämpligen i 30 sekunder för en bulle på full effekt i mikron och smakar nybakat under lång tid.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar