lördag 28 februari 2015

Smarrig jordärtskockssoppa med knaperstekt bacon

Ikväll var vi sugna på något gott och värmande och valet föll på jordärtskockssoppa. Man kan variera tillbehören men för oss blev det bacon som ugnstektes och rostat, gott bröd till.

För ca 4 portioner behöver du:

ca 400 gram jordärtskockor
2 halvstora potatisar
1 klick smör
2 vitlöksklyftor
ca 1,5 dl vin (vi hade alkoholfritt)
4 dl vatten
1,5 hönsbuljongtärningar
drygt två dl vispgrädde
S&P
1 paket bacon
bröd att rosta

Sätt på ugnen på 115 grader och lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen.
Skala och hacka kockorna och potatisen i tärningar och fräs dem lite med smöret i en kastrull. Häll i vinet och låt sjuda någon minut. I med vatten och buljongtärningar och låt det koka upp och småkoka i 15-20 minuter. Mixa med stavmixer eller matberedare och smaka av med S&P vid behov (bacon är ganska salt). Häll i vispgrädden och låt puttra någon minut.
Höj värmen på ugnen till 150 grader. Sätt brödet i brödrosten.
När baconet ser ljuvligt krispigt ut så ta ut och servera maten med rostat bröd. Gärna lite olivolja på soppan i tallrikarna ;o)

Några bilder på det hela (klicka om du vill ha dem i större format):

Förberedelser

Bacon i ugnen

 Hackat och klart

I kastrullen

Mmmm bacon :)

Klart att servera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar