torsdag 13 juni 2013

Mousakka - LCHF

En regning torsdag.... då kände jag för varm och lagad mat så jag föreslog Mousakka vilket maken nappade på direkt! Vi har tyvärr inte kvar receptet vi använde sist så jag fick snabbsöka för att få inspiration och det blev en liten blandning för att både få smaker vi tycker om samt köra LCHF :) Det kanske tycks lite omständigt men det går ganska snabbt att laga och min bonusson tyckte det var helt underbart gott och tog en andra stor portion som han nu mumsar på :)

För flertalet portioner behöver ni:
2 medelstora auberginer
lite olja
S&P

Köttfärssås:
500 gram nötfärs
en skvätt olja
1,5 gul lök
2 förpackningar Mutti krossade tomater
3 vitlöksklyftor
2 tsk Sambal Garlic eller liknande
0,5-1 tsk malen kanel
1 tsk riven muskotnöt
ev. S&P

Ostsås:
2 dl vispgrädde
2 dl riven brännvinsost (mmmmm..... men går bra med annan ost)
0,5 dl riven parmesanost
S&P efter behov
Lite riven muskotnöt
3 äggulor

På detta sätt gjorde vi:
Skiva Auberginer i centimetertjocka skivor, salta och låt vila en stund.
Torka av, peppra lite och stek i olja till en lite gyllenfin färg på ytan - lägg åt sidan för att vila.

Stek köttfärsen i lite olja och se till att det inte blir så stora klumpar.
Blanda först i löken och vitlök och låt fräsa med en stund och ha sedan i resten och låt koka ihop en 10 min.
Smaka av och lägg till ev. smaker ni gillar eller saknar!

Ostsås:
Koka upp grädden, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor.
Låt såsen svalna lite och rör sedan ner äggulorna.

Sätt på ugnen på 175 grader!

Ta en ugnsform och lägg lite köttfärssås i botten, på med aubergineskivor, mer köttfärsås, resten av auberginen och toppa med sista köttfärssåsen och avsluta med att täcka allt av ostsåsen.

In i ugnen och gratinera i ca 30 minuter (och om du vill köra lite till så kanske du ska sänka värmen sista stunden.

Några bilder ifrån matlagningen (sorry för kvaliteten.... klicka på bilderna för större format):












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar