Blomkål och Salciccia i en supergod sås som enkelt görs klart i ugnen - LCHF

Häromdagen orkade vi inte riktigt gå och handla samtidigt som jag kan bli besatt i av att rensa ur frysen (för att få plats med ny mat :D ). Resultatet blev en gratäng som fick bra med plus ifrån både maken och mig själv. Mycket hänger på kryddning och vad man gillar så det är fritt fram att improvisera!

För vår gratäng som räckte till ca 3 portioner tog vi:
0,5 påse frysta blomkålsbuketter
3 små hemgjorda salciccia (vi köper av en grannes polare...... sjukt goda)
1 stor tomat
2,5 dl vispgrädde
2 tsk vitlökssambal
En rejäl dutt stark chilisås
S&P efter smak
En rejäl bit riven ost

Lägg blomkålsbitarna i en ugnsfast form. Skär ner salciccian i småbitar och stek på hyffsat hög värme så att de får lite färg och så att fettet smälter (behövs inget smör eller olja om du börjar på lägre värme och sedan höjer så att korvens egna fett smälter ner och tar hand om korvbitarna).
Sätt på ugnen på ca 210 grader.
När korven fått färg häller du på grädde, sambal, chilisås och ev. S&P.
Smaka av såsen noga och se till att det är en smak DU gillar - man kan säkert variera med kryddor och såser efter smak :)
Hacka tomaten i små bitar och häll bort överflödig vätska.
Fördela såsen över blomkålen, fördela över tomaten och strö över generöst med ost.
In i ugnen och låt det hela vara inne en bra stund tills att osten fått en gyllenbrun färg.
Ät gärna med en grönsallad och mumsa - det gjorde vi :)




Kommentarer