torsdag 20 december 2012

Dumplings modell Goyza


Dumplings var det… ok, vi börjar med degen. Blanda 5 dl Mjöl med 2 dl vatten som du kokat upp, skicka i lite salt också, typ en tesked. Knåda och knåda (Fuska lite i början med en bak-visp), det ska bli en smidig blank deg, blir den kladdig, så i med lite med mjöl. Degen är lika viktig som innehållet. När degen är klar så lägger du in den i en plastpåse eller plastfolie i kylskåpet i en halvtimme (gör inget om det blir längre).

Nu ska vi göra innehållet…
400 gr köttfärs
1 Chilifrukt
2 klyftor vitlök
3 cm Ingefära
1 Purjo
3 msk Soya
1,5 msk sesamolja
2 msk Hoisinsås
Salt & peppar

Finhacka allt ordentligt och blanda alltihopa, det ska blandas noggrant med händerna, inte fuska med en träsked.

Nu till dippsåsen, kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur jag gjorde, men det blev gott. Notera, detta MÅSTE smaksättas enlige eget tycke och smak!!
4 msk soya
2 msk sesamolja
2 msk sushivinäger
3 msk vitt vin
0,75 dl socker
3 msk pressad citron eller lime
1 msk fisk-sås
2 klyftor vitlök
1 Chili (med kärnor)
3 cm Ingefära
1 msk rostade sesamfrön

Jaja, nu när allt är förberett, degen ska räcka till ungefär 30 dumplings, så tänk matematiskt och dela upp den. Lägg lite mjöl i en plastpåse och lägg i de 30 delarna. Kavla ut till typ 8 cm stora cirklar. Ta lite köttgegga i mitten. Ta ett glas vatten och lägg ut vatten längs kanterna med fingret. Kläm ihop och lägg att villa tills alla är klara.

Ok, när allt är preppat, stek i olja tills de ser snygga ut på hög värme. Typ 40 sekunder per sida. Sedan skickar du i lite vatten och lägger på ett lock. Vill du lyxa så skickar du i lite fond i vattnet. Lägg på ett lock och ångkoka i typ 8 minuter, sedan är det klart. Ta ur. Lägg inte i för många i taget, kanske 10 stycken är lagom? När alla är klara, doppa i såsen, de e jättegott!

Fyllningen:
 Fyllning igen, blanda noggrant!
 Dumplings på gång!
 Fler kommer...
 Ångkoka med buljong...
 Stek i olja först.
 Nu är det nära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar