fredag 20 januari 2012

Brysselkål med asiatisk touch

Det här blev riktigt gott, och väldigt LCHF-igt, det är väl bara sirapen man ska skippa om är riktig taliban. Rätten kan tyckas lite omständig, men värd mödan.

2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 chilifrukter, urkärnade
1 pkt bacon
1 msk hela korianderfrön
500 g brysselkål, gärna färsk.
flingsalt
1,5 dl hönsbuljong (Ta en halv tärning och koka upp i 2 dl vatten)
1 msk lönnsirap


Hacka vitlök, schalottenlök och chili.
Strimla baconet och stek på medelvärme tills det mesta av fettet smält bort. Tillsätt korianderfrön och rör om tills det börjar dofta (Har du gamla frön så kommer det nog ingen doft, men göra på några minuter). Lyft baconet upp ur pannan och låt rinna av på hushållspapper.

Ansa (ta bort nedersta stjälken och yttersta lagret) brysselkålen och skär i halvor. Lägg dem i stekpannan med den skurna sidan nedåt och stek på medelvärme i baconfettet tills undersidan får fin färg, ungefär 5 minuter. Salta och lyft upp ur pannan. Låt rinna av på papper.

Allt fram tills nu kan dör förbereda, så när familjen börjar skrika när maten är klar så har du ungefär 8 minuter till servering nu.

Häll chili- och lökröran i stekpannan och låt fräsa i en minut. Tillsätt brysselkål och stek i ett par minuter under omrörning. Häll i buljongen och låt alltsammans sjuda under lock tills brysselkålen blir mjuk men ändå har kvar lite tuggmotstånd, cirka 5 minuter. Ta bort locket och låt lite av buljongen koka bort.

Ta bort pannan från plattan och rör i lönnsirap, bacon och chili. Strö över lite flingsalt och servera.

Presentationen kanske inte är min starka sida.
Såg faktiskt fräschare ut i pannan.
Bacon, nu mer korianderfrön.

Ansade och halverade.

Lagom finhackat.

Bacon ska stekas LÄNGE på LÅG värme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar