måndag 19 december 2011

Underbar Wienernougat (efter Monika Ahlbergs recept)

Detta recept har blivit min äldsta dotters favorit då jag började göra den för något år sedan. Hon frågade efter receptet idag och det var lite passande eftersom jag gjorde den igår. Min bonusson ska fira jul i Kiruna men mina tjejer med pojkvänner kommer hit på fredag och har uppesittarkväll med oss så då ska här kalasas på en massa gott.

Du behöver:
100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad
1 ark bakplåtspapper

Ta en stekpanna och rosta mandelflarnen i den till önskad färg på medelvärme. Häll i en skål och låt svalna medans du förbereder resten.
Gör iordning ett vattenbad - jag tog en stor glasskål som jag hängde i en kastrull med lite vatten på botten. Koka upp vattnet, bryt chokladen i bitar och lägg ner nougat och cholkadbitarna i glasskålen och låt smälta och rör om så att det blandas ordentligt.
Blanda i den rostade mandeln och ta upp skålen med en grytlapp om handen och häll smeten i en liten form (15*20 cm) som du klätt med bakplåtspapper.
Ställ formen svalt och låt stelna, skär sedan i lagom bitar och NJUT!

Några bilder på tillverkningen och ni kan som vanligt klicka på bilderna för att se i större format:

Vattenbadet (egentligen är denna bild ifrån min Rocky Road-tillverkning men så att ni förstår hur jag gjorde)


Mandeln är på G!

Jag gillar när mandeln får lite extra färg - men inte för mycket för då blir den besk.

Nu ska denna bunke gömmas så att det finns kvar att äta på fredag!

3 kommentarer:

  1. Jag vet inte riktigt vilken form jag ska använda! :O ska jag kanske multiplicera receptet med tre och sen ta en långpanna??

    SvaraRadera
  2. Dubbla receptet och ta en gratängform? Eller vill du låna någon av mig? :) Puss!

    SvaraRadera
  3. Jag dubblar receptet! Tack ändå :) puss

    SvaraRadera