torsdag 8 december 2011

Tjälknöl med tillbehör

En av mina absoluta favoriter är Tjälknöl. Pappa lagade det ibland när jag växte upp och det var gudomligt gott. Det finns olika varianter och kryddningar men såhär gjorde jag sist! Köttet tar lång tid i ugnen så läs igenom innan du provar på. Förbered dig på mellan 6-10 timmar i ugnen beroende på hur stor köttbit du har. Det är också viktigt att köttet verkligen får vila i lagen och ta smak!

Du behöver:
En rejäl köttbit - jag hade en Rostas på ca 1 kg
1 liter vatten
1 dl salt
0,5 dl socker
10 svartpepparkorn

Köp kött på rea och frys in.
När du är redo att testa - sätt på ugnen på 100 grader och stoppa in den frysta köttbiten. Jag lade det på gallret med en ugnsform under med lite vatten i som kunde ta hand om ev. köttsafter som droppade ner.
Förbered lagen genom att koka upp en liter vatten med salt, socker och pepparkorn. Låt svalna.
Efter ca två timmar så stoppar du in en termometer i köttabiten! Nu kan det ta några timmar till......
När tempen står på 57 grader plockar du ut köttet och lägger det i lagen i kastrullen. Låt ligga några timmar eller över natten.

Vid servering plockar du upp köttbiten och skivar i smala skivor och jag lovar att köttet smälter under kniven!

Till detta serverade jag denna gång råstekt potatis, vitlökscrémefraiche, sugarsnaps och broccoli. GOOOTTTT!!!!!!!!!!!!

Några bilder (som ni kan klicka på för att få i större format):

Den frusna köttbiten precis inlagd i ugnen:

Lagen kokad och redo:

Snart dags att ta ut köttet:
 

Underbara skivor kött som väntar på att ätas upp:

Råstekt potatis:

Lite grönsaker:

En bild på min dotters tallrik där hon även la till en halv avocado:

2 kommentarer:

  1. JAAA nu kan jag göra detta :D

    SvaraRadera
  2. Köp en köttbit på rea - rostas, rostbiff eller rulle och frys in så har du att ta fram när du är sugen :) Puss!
    Älskar dig!
    /Mamma

    SvaraRadera