Lördagsgott - Rostas, kokta grönsaker och rödvinssås

I lördags hade jag förmånen att få rå om maken själv. Vi drog en sväng till svampskogen och på eftermiddagen kopplade vi av, tog en drink, ett bubbelbad och bara myste. Maten blev således ganska enkel men ändå väldigt god.

Kött:
En bit Rostas på ca 800 gram (som räckte till 5 portioner)
Nymalen svartpeppar

Sätt på ugnen på 100 grader. Putsa köttet och lägg i en ugnsform.
Peppra runt om, stick i en termometer och sätt timern på 55 grader.
Låt köttet sakta värmas tills det når 55 grader (ganska rött - längre om ni gillar mer välgrillat).
Låt vila minst 10 minuer och skär upp i tunna skivor.

Rödvins och Balsamvinägersås (nu kommer problemet med höftade ingredienser):
1,5-2 dl strösocker
1-2 dl mörk balsamvinäger
5-7 dl rödvin
En stor skvätt oxfond
En stor klick riktigt smör
(lite maizenamjöl)
(OBS - detta recept räcker till många portioner och går att frysa in ;) )

Lägg sockret i en kastrull och smält sakta på måttlig värme
När sockret smält - häll i rödvin och balsamvinäger (OBS DET SKVÄTTER MASSOR)
I med oxfonden och låt puttra tills mängden sås har halverats och smaken känns ok.
Montera ner smöret (i min värld - lägg i klicken och rör om tills den är upplöst)
Om man tycker att det är för tunnflytande kan man reda något med lite maizenamjöl utrört i lite vatten.

Grönsaker:
1 knippe färsk broccoli
1 bunt färska sockerärtor

Koka i lättsaltat vatten i några minuter.

Servera och njut :)




Kommentarer