Indisk kycklinggryta med hembakat Naanbröd

Jahaja, nu ska vi krångla lite. Den här rätten är väldigt väldigt god om man gillar den indiska kryddningen, och egentligen väldigt lätt att laga om man inte har en fru som vill envisas med att man ska baka hemgjort naanbröd. Det går som sagt att köpa färdigt och värma upp i ugnen, men jag måste erkänna att det vart stor skillnad att göra eget. Tar som sagt lite tid, men roligt samtidigt.

Innan vi går vidare, denna rätt går att förbereda mycket av för att slippa stå i sista minuten och försöka tajma serveringen, jag kommer inte gå in på de olika momenten för jag är en lat jävel och orkar inte skriva så mycket, men tänk igenom upplägget så kan allt i princip vara klart om ni har gäster.

Ok, vi separerar recepten här, för naanbröden kan man göra klart först, och sedan kan det ligga den halvtimme det tar att laga grytan. Dock bör själva kycklingmarineringsfasen göras innan man börjar med bröden, eller i någon av jäsningspauserna.

För bröden behöver du:
1 paket jäst
2 och en halv deciliter vatten
en halv deciliter socker
3 matskedar mjölk
1 ägg som du först vispar upp lite lätt med en gaffel
2 teskedar salt
1 liter vetemjöl
4 klyftor vitlök
en halv deciliter smält smör

Nu ska vi se, vet ni vad fingervarmt är? Det är alltså när man håller fingrarna under kranvattnet och det känns varken varmt eller kallt. Nu ska du ha liite varmare, för den kalla mjölken kommer kyla ner vattnet, och vi vill ju ha perfekt temp för jästen. Häll vatten och mjölk i en bunke, det ska alltså vara ungefär 38 grader. Smula i jästen och rör runt till jästen blivit ett med vätskan. Rör nu ner sockret, ägg och salt. Nu ska mjölet ner i omgångar, knåda, eller hellre kör med en degvisp. Försök spara en halv till en deciliter mjöl till utbaket.

När degen är klar och låtsar från kanterna, lägg över en handduk och låt jäsa i en timme. Ta sedan ut degen och lägg på mjölat bakbord och platta ut den försiktigt med händerna. Pressa över vitlöksklyftorna. Nu ska hela skiten knådas så att vitlöken fördelas jämt i degen. Man kan klippa över en kruka koriander här om man vill också. När det är klart, rulla ihop små kulor som är lite större än en pingisboll och lägg på en plåt eller bricka på smörpapper. Dags för jäsning igen, 30 minuter under handduk.

Nu är det dags för bakning… Se till att smöret är smält, kör i micron en liten stund. Mjöla bakbänken igen, och så kavla ut de små degbollarna lite avlångt så det får plats två stycken i er stekpanna. På med en panna, den ska vara riktigt het, typ 10 av 12 på min spis. I med olja och släng i era utkavlade degar. Stek 2 minuter på ena sidan, då borde den fått fin färg, innan ni vänder, pensla på det smälta smöret och vänd sedan. Pensla den sidan som just kom upp, 2 minuter till och börja med nästa. Lägg upp bröden på lite hushållspapper eller en handduk om ni vill lyxa. Dom kan nu ligga och svalna lite, ät gärna några bitar medans vi nu går över till den indiska kycklinggrytan.

Ok, vi förutsätter att ni varit duktiga och gjort själva marineringen av kycklingen innan ni bakade brödet som jag skrev, annars är ni lite dumma i huvet som inte läste hela receptet först.
Det kommer gå åt ungefär det här för 4 personer,
4 kycklingfiléer
1 dl matlagningsyoghurt (kan vara mera om man vill ha mycket sås)
Köp en tandori-mix modell Santa-Maria, funkar alledes utmärkt för att man inte ska behöva krångla
Citronsaft eller 2 färsk citroner
2 lökar
1dl Olivolja
4 klyftor vitlök
Färsk ingefära (Typ 4 matskedar)
Chilipulver (1 matsked ungefär, kan gärna vara mer)
Spiskummin (1 matsked, kan gärna vara mer)
Curry (1,5 matskedar minst, väldigt gärna mer, men det kan ni tillsätta under tillagning)
Tomatpuré, ungefär 3 matskedar
1 dl Crème fraishe

Nu ska vi laga mat, först marinerar vi kycklingen, den ska skäras och putsas så det blir ungefär 1,5 cm stora tärningar. Lägg i en skål och lägg i Yoghurt, hälften av citronsaften och påsen med tandorikryddmixen, rör om ordentligt och låt stå.
Mecka ihop brödet om ni inte redan gjort det.

Nu ska vi laga såsen, hacka lökarna och i med dem i en stekpanna med smör, fräs dem genomskinliga, inte bryna. Medan du gör detta lägg ner oljan, ungefär 1 dl i en skål. Pressa ner vitlöken. Riv ingefäran och ner med skiten. I med chilipulvret (inte chilipeppar för i helvete, PULVER). I med tomatpuré, citronsaft, curry och spiskummin. Häll i 2,5 deciliter vatten i löken och i med det du just nu anrättat i skålen. Detta ska nu koka ihop i ungefär 15 minuter. Smaka då och då, och var inte rädd för att dänga i mer Curry. Just det, glöm inte att slänga i Creme Fraishen också.

Nu ska du sätta ytterligare en gryta på spisen och stek-koka kycklingen. Detta gör du genom att bara hälla i den och köra den tills den blir klar, tar ungefär lika länge som såsen ska reduceras/koka på låg värme. OBS, marinaden ska med i själva tillagningen. När allt är klart efter ungefär 15 minuter, blanda såsen och den kok-stekta kycklingen. Ladda upp med ett par bröd och njut genom att doppa bröd i såsen och lägg på kyckling på brödet, sviiiinigt gott!

Färdiga Naanbröd:

Kyckling steks i harmoni med såsen.

Så stekes ett Naanbröd.

Perfekt utkavlade, observera det smälta smöret nära pannan.

Här är dom klara, man kan ta en sax och klippa små mumsbitar som belöning till kocken medans han lagar resten.

Så här ungefär ser såsen ut innan den blandas med lökblandningen vatten och creme fraishe.

Så här ska degen se ut när den är färdigjäst i först omgången.

Nedan ser ni kycklingen när den ligger i marinad.

Jag lovar, gillar ni Indisk mat kommer ni älska detta, i med rejält med Curry om ni gillar starkt! Och jag förstår om ni inte orkar baka brödet själva, men det är faktiskt värt det!
//Cata

Kommentarer

  1. Duktigt. Gjorde sjäjv Kyckling Vindaloo i går ...Herreminje så gott!!


    SvaraRadera
  2. Det var verkligen lika gott som det såg ut. Nästan godare tyckte svärmor

    SvaraRadera

Skicka en kommentar