Kålpudding - godare än vad många tror!

I den senaste tidens fokus på husmanskost gjordes här kålpudding i förra veckan till makens stora glädje. Ena dottern blev helt tokig i det och ska idag laga den åt sina småbröder så receptet måste upp. Som vanligt är måtten höftade!

Du behöver:
1 vitkålshuvud på dryga 1 kg
smör
några matskedar ljus sirap
ca 600 gram fläskfärs eller blandfärs
1,5 dl vispgrädde
1 msk köttfond
1 lök
s&p
1 tsk soya

Sätt på ugnen på 180 grader.
Dela kålhuvudet i fyra delar och skär bort roten. Hacka allt i små bitar ca 1 cm fyrkanter men andra former funkar också :)
Stek vitkålen i smör (jag stekte i två omgångar för det blev fullt i stekpannan) så att den blir mjuk glansig och börjar få liiite färg.
Häll på sirap efter smak och rör om så att all vitkål får lite sockertouch. Jag tog en rejäl klick på bägge omgångarna kål för jag gillar sötsmaken. Ta vitkålen ifrån plattan och ställ åt sidan.
Hacka löken fint och blanda med färsen, grädde, köttfond, soya och salta och peppra lite.
Ta en ugnsfast form och lägg hälften av den stekta vitkålen i botten. Bred ut färssmeten över hela och täck med resten av vitkålen.
In i ugnen i 25-30 minuter eller tills det ser ut att ha fått en fin färg på ytan.
Njut tillsammans med kokt potatis och rårörda lingon!

Några bilder på det hela! OBS - ni vet väl att ni kan klicka på bilderna för att få dem större så att det syns lite bättre? :)

Ingredienserna förbereds:




Vitkålen i stekpannan!


Glömde självklart att ta bild direkt när den kom ut ur ugnen


Hoppas ni vågar prova och att det smakar!

Kommentarer

Skicka en kommentar