Tamarindräkor

En lite annorlunda asiatisk rätt, sötsyrligt och gott.

Inköpslista
1 Baguette
Scampiräkor, färdigkokta (Sådana där stora som någon lat räkskalare alltid glömmer skala stjärten på), räkna ungefär 10-15 stycken per person
1 vitlök
1 chilifrukt
Tamarinddressing - finns i välsorterade chingchong-butiker
Lite persilja

Dela chilin i två delar och skrapa ur kärnorna. Skär den sedan i ungefär 4mm tjocka skivor. Häll i ungefär 2-3 matskedar olivolja i en stekpanna och ta på plattan på max. I med chilin.
Chilin ska fräsa ensam i några minuter så den blir bränd. Efter ungefär 2 minuter kan du sänka värmen på plattan lite.

Skala ungefär en halv vitlök, jaja, det låter mycket, men det ska vara mycket. Ta en tung kniv och platta ihjäl klyftorna och hacka upp de små asen. De ska inte hackas för smått, typ 3x3 millimiter. När chilin fått fin färg så skicka i vitlöken. Den ska bli vackert gyllenbrun, nästan lite bränd. Skiva upp baguetten och ropa till kärringen att maten är klar om 2 minuter. Hacka persiljan.

Nu ska räkorna och persiljan i, jobba med stekspaden så alla räkor får lika mycket värme, kör dom inte för länge nu bara så dom blir sega (1 minut ungefär). Ta av från plattan, i med Tamarinddressing, ungefär en deciliter, men det ser du, räkorna ska INTE bada i sås, men det ska heller inte vara torrt.

Lägg upp på tallrik och servera med bröd. Det passar utmärkt med en kall starkbangare till.

//Torkel

Kommentarer