Kyckling med citron och curry

Favvorit från min kära mor, här kompleterad med en grekisk sallad.

Tillagningstid ungefär 1 timme och 15 minuter.

Inköpslista (4 pers):
En kyckling (Är du en lat jävel, köp kycklingfilé) - det BLIR godare med en hel kyckling, färsk ska den vara.
Curry
Citronsaft på flaska
Smör
Kockens vitlökspeppar
Kockens chilipulver
8 potatisar
1 gurka
3 tomater
150 gr fetaost
1 rödlök
en bra olivolja
vitvinsvinäger
grovmalen svartpeppar
flingsalt

Sätt ugnjäveln på 200 grader. Cutta upp kycklingen, det ska alltså vara vingarna för sig, sedan bröst och låbitarna. Då blir det 4 naturliga "portioner". Skär bort "gumpen" och halsen. lägg bitarna i en ungsfast form. Häll nu på rikligt med citronsaft över kycklignbitarna, ungefär 1 deciliter. Krydda därefter kycklingen med flingsalt, vitlökspeppar och RIKLIGT med curry. Kör gärna lite curry vid sidan om i citronsaften också. Släng på generösa bitar med smör ovanpå varje kycklingbit. Häll sedan i ungefär 1,5 deciliter vatten i formen och sedan in i ugnen. Kyckligen skall ösas ungefär var 15:e minut med spadet. Kyckligen ska stå i ungnen ungefär 50 minuter under förutsättning att ugnen var 200 grader när du stoppade in den.

Gör nu salladen; Skär GROVA bitar av tomat och gurka, en tomat = 8 bitar, gurka = Tjocka skivor som delas i hälften. Fetaosten ska också vara gorva bitar. Dela rödlöken på hälften och skär månformade skivor. Blanda i en snygg skål, på med flingsalt och svartpeppar och ringla över lite olja och vinäger.

Nu är det hög tid för potatisen, skiva varje potatis i 4 skivor, dela dessa på mitten och därefter 3-4 snitt på tvären för att få lagom tärningar. Lägg i olja och smör i en stekpanna. Riklig kryddning med Salt, Chilipulver och vitlökspeppar. Kör på lite över medeltemperatur, detta TAR TID, ungefär 35 minuter, så slöa inte med salladstillverkningen, för då får ni torr kyckling.

Potatisen ska ha en fin yta, så höj gärna tempen lite på slutet så den blir lite "fräst". Servera gärna salladen i en separat liten skål brevid, den ska inte blandas med såsen från kycklingen. Om man vill ha en lite lyxigare känsla på såsen från kycklingen så kan man hälla i en skvätt grädde.

Sedan är den bara att lägga upp på en djup tallrik så man får plats med mycket sås, sen kan med fördel mosas med potatisen för att få upp det sista. Riktigt gott, tricket är att INTE överkoka kyckligen, INTE mer än 50 minuter, men kolla så den är klar genom att skära ett snitt i de tjockaste bitarna...

//Torkel

Kommentarer