Kött och bröd

Enkelt och väldigt rena smaker....

Inköpslista för två personer (Förutom köttet räcker det till minst 4):
2 fint melerade skivor entrecot (A och O för att detta ska bli gottigt är att köpa bra kött. Det är få saker som spelar så stor roll för en maträtt som köttkvallitén).
Fetaost (typ 150 gram)
Turkisk yoghurt (Liten burk)
Chiabatabröd med oliver

Kryddor:
Sambal Olek
Smör
Olivolja
Salt
Peppar

Så enkelt, för fixa röra:
Smula i fetaost, ungefär 1,5 dl Yoghurth och en vanlig matsked med Sambal Olek i en skål. Ta fram en stavmixer och kör tills det blir en jämn smet. Ta i mer eller mindre Sambal om ni inte gillar stark mat, det blir lagom känga med en vanlig matsked (Inte ett mått alltså, en sådan där man äter soppa med).

Skiva upp en Chiabata som ni varit lata och köpt på hemköp. typ 1 cm skivor.

Nu, hur steker man en entrecot så det blir gott?
Torrmarinera skivorna med ordentligt med färskmalen svartpeppar och flingsalt på båda sidor ungefär 20 minuter innan stekning. Torrmarinera betyder att ni saltar och peppar ordentligt på båda sidor och gnuggar in det i köttet.
Ta fram en stekpanna, häll i ordentligt med olivolja, gissar ungefär 3 msk. Sätt på plattan på MAX och låt stå ungefär 2 minuter. Läg sedan i en REJÄL klick med VANLIGT smör, ska vi gissa på 30 gram ungefär... Släng i smöret, det kommer fräsa och skumma lite, när det slutar skumma lägg i köttet. Låt ligga på den sidan i ungefär två minuter och vänd sedan. Nu tar du en sked och häller på av smör-oljan på den steka sidan. På med ett par varv på pepparkvarnen på den sidan. Låt stå i två minuter till, vänd sedan igen, ös med skeden och slå av plattan. Lägg upp på tallrik efter en minut.

Nu, låt köttet vila i ungefär 10 minuter på tallriken, detta är viktigt. Häll på en rejäl sked av smör-olje-gucket från stekpannan.

Servera med ost-röran, bröd och kött. Köttet äter man helt för sig själv för att få fram den rena smaken av "rare". Doppa bröd i röran för att kompletera denna proteinrika rätt med lite kolhydrater.

Gott som fasen, och ganska nyttigt också...

//Torkel

Kommentarer