Fläskkotlett med Dragonsås

Väldigt enkelt, billigt och gott. Jag älskar fläskkotlett.

Inköpslista, 6 pers, eller 4 hungriga:
6 fläskkotletter på rea
10 potatisar
Dragonkrydda
5 dl matlagningsgrädde
2 lökar
Champinjoner
Vitvinsvinäger
Peppar
Salt
Vitlökspeppar
Smör
Olivolja

Det är inget märkligt egentligen, fläskkotletter har man väl stekt förut? Det här blir i alla fall skitgott.

Börja med köttet, på med stekpannan på max, i med olivolja och en rejäl klick smör. När smöret slutat fräsa är pannan redo, i med 3 fläskkotletter. Stek på ena sidan ungefär lika länge som det tar att salta och peppra (Det kommer stänka lite olja och smör). Vänd och salta och peppra andra sidan och lägg upp i en ugnsfast form. Repetera med de andra 3. Sätt ugnen på ungefär 175 grader. Men ställ undan köttet och låt vila.

Låt pannan vara på, och komplettera med olja och smör. Skiva potatisen och lägg i, salta och peppra med VITLÖKSPEPPARN. Tänk på att råstekt potatis ÄTER salt, så salta lite granna, och smaka av mot slutet så det smakar gott.

Nu till såsen. Stek upp champinjonerna och finhackad lök, det räcker nog med en lök, men ta en och en halv för säkerhets skull. Löken ska bara bli lite gul, inte bränd. Häll i vitvinsvinäger, typ en deciliter och rejält med Dragon, ungefär 0,5 dl. Det är lite svårt med proportionerna här. Många säger att ni ska "smaka av", det är A och O för att få detta gott.

Låt koka i ungefär 10 minuter, eller vad säger jag, jag mena REDUCERA i 10 minuter.
Nu, i med massa grädde! In med köttet i ugnen i ungefär 15 minuter (Kolla så det är färdigt genom att provskära). När potatisen är rejält krispig så är allt klart. Såsen ska smakas av, den ska vara syrlig, men inte för "vass". Labba lite med salt, vinäger, Dragon och grädde till den blir god.

Skrik "Middan är klar" så högt du orkar!

//Torkel

Kommentarer