coeur de filet provencale

Det här är läbbigt gott om ni gör det på rätt sätt. Inte billigt, men en perfekt helgrätt.
Inköpslista:
Vitlök
Smör
Vitlökspeppar
Chilipulver
Herbes de provance (findus)
Potatis
Oxfilé

Hur gör man då?

En viktig detalj är kvallitén på köttet, köp en BIT oxfilé, gärna fint putsad, och inte skivor. Vi börjar med smöret. Ta fram en REJÄL bit, typ 2 hekto. Pressa i ungefär 4 klyftor vitlök. Till detta ska du ha ungefär ett halvt paket av Findus "Herbes de provance". Skicka i ungefär 3 msk vitlökspeppar och 1 msk chilipulver. Blanda MYCKET noggrant. In med geggan i kylskåpet.

Nu ska vi förbereda köttet. Gnid in flingsalt och nymalen svartpeppar i köttbiten. Sätt en stekpanna på spisen och sätt plattan på max. Rejält med olivolja. Vänta 2 minuter och sedan i med mycket smör. I med Oxfilén, den ska stekas ungefär 1 minut per sida så den blir brynd runt om. Den SKA vara helt rå i mitten, när den är brynt runt om, ställ av pannan från plattan och låt den vila.

Nu, potatisen... Skiva i tunna skivor och lägg i en ungsfast form. Sätt ungnen på ungefär 200 grader. Mellan varje lager av potatis (Ungefär 4 pottisar), salta med flingsalt, nymalen peppar och lägg i rejäla klickar med smör. In med potatisen i ugnen. Efter ungefär 30 minuter, ställ om till grilläge på ugnen och höj tempen till 225 grader. Rör om i potatisen ungefär var 10:e minut så den får fin färg.

När potatisen är fin (c:a 50 minuter), skär köttet i ungefär 1.5 centimeter tjocka skivor och lägg dessa på potatisen, nu är det dags att förbereda gästerna på att det är mat snart. In med allt i ugnen igen. Nu ska allt stå inne till det precis börjar komma upp blod på stekytan på köttbitarna, det tar ungefär 3-4 minuter. Ta ut snabbt, lägg på en rejäl klick av smöret på varje bit. In i ugnen igen i ungefär 1-2 minuter.

Nu är det klart, servera med mera av smöret och ett fyligt rött vin, detta är riktigt gott.

//Torkel

Kommentarer