Jösses vad gott - jag har matkoma! Idag lagade vi kroppkakor efter guide av Leif Mannerströms recept och hela familjen njöt och åt massor! Vi skippade brynt smör och hade lingonsylt istället för rårörda lingon men det var SÅ mumsigt!
Vi körde på:
1 Kg potatis(ar),
1,5 dl potatismjöl
3 st äggula(or)
50 gram smör, brynt
1 tsk salt
Fyllning:
400 gram rimmat sidfläsk, stekt
2 st gul lök(ar), stor
smör, brynt
2 tsk kryddpeppar, malen
Till servering:
rimmat sidfläsk, knaperstekt
lingonsylt
smör, brynt (behövs inte!)
1. Skala och koka potatisen.
2. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något.
3. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.
4. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar.
5. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Stek i skilda pannor eller börja med fläsket eftersom löken steks färdigt fortare.
6. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
7. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
8. Rullaut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor.
9. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.
10. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.
11. Låt rinna av på hushållspapper. Häll varmt.
12. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
13. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.
Vi körde på:
1 Kg potatis(ar),
1,5 dl potatismjöl
3 st äggula(or)
50 gram smör, brynt
1 tsk salt
Fyllning:
400 gram rimmat sidfläsk, stekt
2 st gul lök(ar), stor
smör, brynt
2 tsk kryddpeppar, malen
Till servering:
rimmat sidfläsk, knaperstekt
lingonsylt
smör, brynt (behövs inte!)
1. Skala och koka potatisen.
2. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något.
3. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.
4. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar.
5. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Stek i skilda pannor eller börja med fläsket eftersom löken steks färdigt fortare.
6. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
7. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
8. Rullaut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor.
9. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.
10. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.
11. Låt rinna av på hushållspapper. Häll varmt.
12. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
13. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.
Kommentarer
Skicka en kommentar