3 portioner;
500 gram räkor
(frysta funkar utmärkt)
1 stor gul lök
1 stor morot
3 klyftor vitlök
1 torkad chili
(färsk lär också funka)
0,5 dl tomatpuré
2,5 dl vitt vin
(Matlagningsvin funkar utmärkt)
2,5 dl vatten
1 tärning
fiskbuljong
3 dl vispgrädde
Lite dill (valfritt)
Lite kryddor, jag
hade torkad koriander, chilipulver, färskmalen svartpeppar, citronpeppar.
Ok, så skala
räkorna, och för guds skull, spara skalen.
Fräs skalen i
olja tillsammans med vitlök (bara krossa klyftorna med en bred kniv) och chili
(smula eller grovhacka) i typ 3 minuter, inte längre, då kan det bli beskt.
I med hackad
morot, tomatpuré och lök och fräs 5 minuter till.
I med vatten, vin
och fiskbuljong.
Låt puttra i typ
25 minuter.
Sila grejerna i
en finmaskig sil och spara såklart buljongen och kasta resten.
Häll tillbaka i
kastrullen och på med grädde. Nu kommer smakkunskaperna till användning, smaka
av och krydda så det blir gott. Balansera upp smakerna lite i taget med ovan
kryddor, det blir gott, det lovar jag.
När du ska servera är förslaget att lägga upp de skalade räkorna och sedan hälla över soppa och låt
”vila” i 30 sekunder. Servera tillsammans med något gott bröd, gärna med en
lagrad ost på (typ västerbotten). Recept på ett bra bröd som vi hade i kväll är
här;
Lite upphuggna råvaror...
Räkskal (Jag undanber mig kommentarer liknande "Jag vet hur räkskal ser ut")
Räkor som de borde vara när de är skalade.
Lite hemtorkad chili och bankad vitlök.
Het olja
Räk-bastu med grabbarna
Grönsaker, kryddor och tomatpuré in i bastun.
På med vin och buljong och puttra....
Kommentarer
Skicka en kommentar