De här funkar bra, enkelt, snabb-bakat och
går bra att frysa in. Nedan sats ger 12 frallor.
1 pkt Jäst
4 dl Rågsikt
6 dl Vetemjöl
4 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
1 ägg
4 dl Rågsikt
6 dl Vetemjöl
4 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
1 ägg
You know the drill, fingervarmt vatten, i med
olja, salt, jäst och blanda tills jästen smält. Fram med deg-grunkorna till
vispen och vispa ihop, det går bra att ha i lite balla örter om man har något
liggandes som verkar gott.
Spara lite av mjölet (typ en halv DL) till
utbaket. Låt jäsa under en duk i 45 minuter. Ta upp den fina klumpen och rulla
ut till en lagom rulle. Dela i hälften, dela dessa i hälften igen, dela sedan i
3 lika delar. Bry er inte om att fiffa för mycket, dessa delar är i princip
klara för plåten (kör 3 x 4 stycken på en normal bakplåt). Lägg på
bakplåtspapper för att slippa disk.
Låt jäsa i någon halvtimme, pensla sedan med
ett vispat ägg, går bra att skippa, men det blir snyggare. Värm ugnen till 250
grader och grädda i ungefär 12 minuter, kanske 13. Plocka ut och njut med en
god ost. Går bra att frysa in efter någon timme. Dessa tinas lämpligen i 30
sekunder för en bulle på full effekt i mikron och smakar nybakat under lång
tid.
Kommentarer
Skicka en kommentar