Igår när vi skulle ha gäster lyckades jag övertala min kära make att göra en av mina absoluta favoriträtter. Ibland kör vi utan grönsaker och tar bara de friterade kycklingbitarna och doppar i såsen och man kan då med fördel blanda i lite sesamfrön i paneringen. Igår hade vi såsen med grönsaker för sig och kycklingbitarna för sig - också mycket gott för det kan bli lite soggigt annars :)
Först några bilder:
Fritering pågår!
Trots att det på denna bilden ligger kvar några kycklingbitar fanns det inget kvar senare på kvällen...
Kanske inte ser så aptitligt ut men jösses vad gott det var!
Recept för 4
500 g kycklingfilé
Panering:
1 matsked sambal oelek (kan öka eller minska efter smak)
4 msk maizena
ca 4 dl matolja till fritering
Redning:
1 msk maizena
1/2 dl vatten
Övrigt:
1 stor purjolök ca 150 g
eller motsvarande salladslök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 msk olja till stekning
Sås:
1 hönsbuljong
2 dl vatten
1/2 dl hoisinsås
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk sambal oelek
1 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
3 pressade vitlöksklyftor
Tillvägagångssätt:
1) Fiffa till kycklingfiléerna och skär i lagom stora munsbitar
tillsätt sambal oelek och blanda om
2) Häll maizena över kycklingbitarna när de marinerats en liten stund i samal oelek
(här kan man ha i lite sesamfrön om man vill)
3) Skär purjolök och paprika i smala strimlor
4) Såsen - smula buljongtärningen i kallt vatten i en stor kastrull
tillsätt hoisinsås, vinäger, sambal oelek, soja, strösocker och
pressad vitlök. Rör om och ge såsen ett uppkok.
5) Fräs lök och paprika i olja i het panna någon minut under
omrörning. vänd sedan ned grönsakerna i såsen.
6) Fritera kycklingbitarna i flera omgångar i olja i het panna (helst wok)
någon minut på varje sida. OBS - lägg i en och en och inte för många i taget
för då klumpar de ihop sig. Låt kycklingen torka av på hushållspapper.
7) Rör ut maizena med vatten och häll blandningen i såsen och rör om.
Ge såsen med grönsakerna ett nytt uppkok.
Vänd ner kycklingen och servera genast tillsammans med kokt ris
GOTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Först några bilder:
Fritering pågår!
Recept för 4
500 g kycklingfilé
Panering:
1 matsked sambal oelek (kan öka eller minska efter smak)
4 msk maizena
ca 4 dl matolja till fritering
Redning:
1 msk maizena
1/2 dl vatten
Övrigt:
1 stor purjolök ca 150 g
eller motsvarande salladslök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 msk olja till stekning
Sås:
1 hönsbuljong
2 dl vatten
1/2 dl hoisinsås
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk sambal oelek
1 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
3 pressade vitlöksklyftor
Tillvägagångssätt:
1) Fiffa till kycklingfiléerna och skär i lagom stora munsbitar
tillsätt sambal oelek och blanda om
2) Häll maizena över kycklingbitarna när de marinerats en liten stund i samal oelek
(här kan man ha i lite sesamfrön om man vill)
3) Skär purjolök och paprika i smala strimlor
4) Såsen - smula buljongtärningen i kallt vatten i en stor kastrull
tillsätt hoisinsås, vinäger, sambal oelek, soja, strösocker och
pressad vitlök. Rör om och ge såsen ett uppkok.
5) Fräs lök och paprika i olja i het panna någon minut under
omrörning. vänd sedan ned grönsakerna i såsen.
6) Fritera kycklingbitarna i flera omgångar i olja i het panna (helst wok)
någon minut på varje sida. OBS - lägg i en och en och inte för många i taget
för då klumpar de ihop sig. Låt kycklingen torka av på hushållspapper.
7) Rör ut maizena med vatten och häll blandningen i såsen och rör om.
Ge såsen med grönsakerna ett nytt uppkok.
Vänd ner kycklingen och servera genast tillsammans med kokt ris
GOTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kommentarer
Skicka en kommentar