En riktigt god och matig tomatsoppa! LCHF

Kära maken är alltid skeptisk till soppor. Han vill ha mer fast föda och protein. Idag kände jag för en värmande tomatsoppa och efter lite surfande så kombinerade jag/vi ihop detta recept. Vi hjälps ofta åt i köket och har båda små saker att säga till om när den andre är förstekock ;) Som vanligt kan man variera och smaksätta lite som man vill och det är ju oftast då som det blir som godast!

För 4 portioner soppa använde vi:
3 klyftor vitlök
1 torkad chilifrukt
1 stor gul lök
0,5 dl olivolja
2 burkar hela skalade tomater
1 tsk salt
Några varv med svartpepparkvarnen
Några strån färsk rosmarin (eller 1 krm torkad)
Ett gäng färska basilikablad (eller 1 tsk torkad)
2 dl Créme Fraiche
2 dl rött vin (kan uteslutas)
1-2 msk köttfond (valfri sort)
En liten skvätt Agavesirap
Ca 2 tsk vitvinsvinäger
En rejäl hög riven parmesanost
Några färska basilikablad (överflödigt men lite snyggt på bild)

För att laga denna underbara soppa gör du:
Skala och hacka vitlök och lök.
Fräs lökhacket i olivoljan tillsammans med den torkade chilifrukten i någon minut.
Låt rosmarin och basilika fräsa med 1 minut.
Häll i tomater och S&P.
Koka det hela mellan 15 minuter till 1 timme - vi körde en timme (väl värt väntan).
Ta ur chilifrukten och mixa allt slätt med en stavmixer (om man inte föredrar lite matigare soppa då man kan välja att inte mixa allt så slätt....).
Tillsätt Créme Fraiche, Agavesirap och vitvinsvinäger och låt koka upp.
Vispa ihop allt  och smaka av ordentligt och tillsätt ev. ingredienser om du anser något saknas.
Servera i skålar, strö lite riven parmesan över och garnera ev. med lite basilikablad.

Några bilder på när vi lagar denna underbart goda soppa - och som vanligt kan ni klicka på bilderna för större format.

Börja fräsa lökhack och chili.

Det ångar!

I med lite färska örter och rör om!

Puttra!

Puttra mer och längre!

Dags att äta med lite riven parmesan på! GOTT!

Kommentarer