onsdag 5 januari 2011

Vietnamesiska vibbar i köket!

Jag gillar att testa lite nya recept och kan sitta länge och leta på nätet. När vi sedan tillagar maten så följer vi aldrig recepten slaviskt men det brukar bli gott :)

Igår testade vi Vietnamesisk nudelsoppa med helstekt biff och det var riktigt gott!!! Buljongen var ljuvlig och det blev över till lunch idag - mums! Receptet var för fyra personer och vi var tre som åt men det hade räckt till 6 stycken tror jag!

Du behöver:
1 kg ryggbiff (vi tog rostas för biffen såg tråkig ut)
1-2 msk ketjap manis (söt soya ifrån indonesien)
salt och svartpeppar efter smak
lite olja och lite smör
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 limeblad (kaffir lime leaf)
1 röd chilifrukt
ca 5 cm färsk ingefära
4 st stjärnanis
1 citrongräs - den vita delen
4 lime, pressade
1 msk fisksås
1,5 liter höns/kycklingbuljong (vi tog 3 tärningar och 1,5 liter vatten)
5 dl vitt vin
1 msk sambal oelek (mer om man vill ha stark mat)
250 gram nudlar
1 ask körsbärstomater
6 salladslökar
1 kruka hackad koriander
lite mer svartpeppar
0,5 dl rostad lök (vi skippade den)

Smörj in ryggbiffen med Ketjap manis och salta och peppra
Stek biffen i smör och olja tills ytan fått fin färg
Kör in köttet i ugnen på 100 grader och ta ut den när innertemperaturen är ca 56 grader (ganska blodig) alternativt kör den längre om ni vill ha mer välstekt. Låt vila minst minuter innan ni skär upp det och lägg det absolut inte i folie (enligt tips ifrån vår vän Petter som är kock)
Hacka den gula löken och fräs i en stor kastrull. Tillsätt vitlöken (finhackad), limeblad, hackad chili, riven ingefära, stjärnanis, finhackat citrongräs, pressad lime, fisksås, buljong, sambal oelek och vin och låt det koka 5 minuter
Lägg i nudlarna och koka ytterligare 2 minuter
Blanda försiktigt i halverade körsbärstomater, grovt skuren salladslök och hackad koriander - voila - klart!
Skär köttet i tunna skivor . Lägg köttet på nudelsoppan i tallrikar och toppa med rostad lök om ni så önskar!

Några bilder på matlagningen (klicka på bilden om ni vill se den större):

Löken svettas!


Köttet in i ugnen

Mer och mer i grytan

Citrongräset finhackas

Hm, ska det här verkligen bli gott?

Sambal oelek ger lite färg :)

Allt i soppan och vi är redo att lägga upp!

Perfekt kött för vår smak!


Gott och otroligt fräscht!!!

Hoppas ni vågar prova! Om inte annat får man lite nya flaskor och burkar i köksskåpen när man testar nya recept ;o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar